Trendgevoelig?
Wie? Ik trendgevoelig? Hoe kom je daar nou bij? Ik koop zelden wat nieuws en combineer liever oud met tweedehands dan dat ik de knip opentrek voor een nieuwe rage. Toch kan niemand zich onttrekken aan nieuwe trends. Overal word je geconfronteerd met het verschijnsel, ook als het helemaal geen trend is en daarom hollen we van de ene app naar de andere om toch vooral niets te missen op modegebied. En we, dat zijn de dames vooral en de anders georiënteerde mannen zal ik maar zeggen. Oftewel het is vrouwelijk om trendgevoelig te zijn, maar waarom?
Kuddedieren of individualisten
Mijn neiging is altijd overal een verklaring voor te zoeken en zo ben ik geneigd dat trendgevoeligheid iets te maken heeft met kuddedieren, mensen en blijkbaar vooral vrouwen, willen niet graag uit de toon vallen, zeg maar. En dat doen de zwakke dieren ook in de kudde, door zich goed te mengen tussen de rest vallen ze niet op en zijn dus geen gemakkelijke prooi voor de roofdieren die op de loer liggen.
Maar er zijn ook vrouwen die juist wél graag willen opvallen en die het liefste als een paarse Milka koe iets apart van de rest van de zwartwit koeien gaat staan. Dergelijke vrouwen zijn dus het meest kwetsbaar zou je denken. Ze zijn wars van alle trends of eigenlijk zijn zij de trendsetters. Want stiekem kijken andere kuddedieren toch naar die ene die voorop loopt. Is het gras daar niet groener?
Hoe doet ze dat toch? Een buitenstaander die zelf trendgevoelig is, komt bijna niet voor. Hij of zij wil er gewoon niet bij horen, voelt zich beter dan de rest en kijkt zelfs een beetje op het gepeupel neer. Originaliteit, dat is wat telt.
Originaliteit versus trendgevoelig
Ik word in deze overtuiging gesterkt door de mensen die hun sporen hebben verdiend als fashion ontwerper of ontwerpster. Want het blijkt dat ook de grootste, meest inspirerende modeontwerpers (en trouwens allerlei leiders op uiteenlopende gebieden) hun eigen gang gingen en hun eigen plan trokken.
Niet gehinderd door enige kennis of scholing, ontwierpen ze de jurken en rokjes die ze zelf mooi vonden. Ik noem Koji Tatsuno, die bekendheid verworf door antieke stoffen te gebruiken in nieuwe ontwerpen en die later Alexander McQueen in dienst nam, die ook tot de top fashion designers behoorde maar helaas inmiddels is overleden.
Nieuw versus vintage
Oftewel om nieuwe modetrends te maken moet je je los maken van oude. En dus vooral niet trendgevoelig zijn, laat dat maar over aan de trendwatchers en journalisten. In plaats van voortborduren op wat anderen gedaan hebben, of vintage jurken en modellen van vroeger te kopiëren, is het de kunst iets nieuws te bedenken of nieuwe combinaties.
En dat is moeilijker dan je denkt, maar ook bijzonder leuk. De retro en vintage trend vind ik daar eigenlijk wel een heel goed voorbeeld van. Hoewel het soms niet echt vernieuwend is, kun je er wel je eigen draai aan geven door vintage jurkjes en rokken te combineren met stukken die jezelf mooi vind.
En hoewel anderen een spijkerjasje op een swingdress misschien maf vinden, of bontlaarsjes onder een pencildress, jij kunt er wel een opvallend statement mee maken en ervoor zorgen dat je niet opgaat in de massa.
De nieuwste trend
Mix en match is eigenlijk een trend die tijdloos genoemd kan worden en individueel. Beter kan eigenlijk niet. Wat mij betreft dan. Want individualisme hoort bij de 21e eeuw, dus ik denk dat deze trend nog lang gaat voortduren. Ik ben benieuwd wat Vogue ooit schrijft over de mode en de trends in de jaren 2000-2015.