Symboliek van kleding
De uitdrukking is “kleding maakt de man”, maar natuurlijk ook de vrouw. Vroeger hadden jurken en klederdrachten, een symbolische betekenis. De spiegeltjes op de Zeeuwse kappen zeiden bijvoorbeeld iets over de huwelijkse staat, de kleur zwart staat voor rouw. Symboliek geeft iets een duidelijke, eenduidige betekenis. Symbolen geven bijvoorbeeld aan waar je heen moet als je de nooduitgang zoekt.
Een vallende ster staat symbool voor geluk en een roos in je haar symbool voor erotiek. Ook kleuren zijn vaak het symbool van iets. Rood staat voor warmte of liefde, groen voor rust en sereniteit, blauw voor koelte en afstand. Wie houdt van symboliek lekt dan ook de keuze van kleuren en vormen wanneer die zijn of haar kleding kiest. Dat geldt natuurlijk helemaal voor een eerste ontmoeting. Want een eerste indruk is vaak heel bepalend en die kun je dus maar één keer maken.
Symboliek en contactadvertenties
Vroeger stond de Telegraaf vol met teksten als deze: “Keurige vrouw zoekt nette man.” Of beter gezegd meer in de trant van “Vr, gesch.zkt vr.mn”of “Sl. mn, zkt vr, kndgbezw”. Omdat de tekst van de advertentie betaalt werd per letter, probeerde degene die de advertentie plaatste, natuurlijk zoveel afkortingen te gebruiken. Voor ingewijden waren dat een soort van symbolen. Voor wie niet uit de vorige eeuw komt vertaalt als: Vrouw, gescheiden zoekt vriendelijke man en Slanke man, zoekt vrouw, kinderen geen bezwaar.
Maar hoe ging het verder met zo’n advertentie? Want uiteraard was er geen internet, kon je niet eindeloos chatten en was uitwisselen van foto’s al helemaal niet aan de orde. Vaak moest je het doen met een brief waarbij zo’n polaroid plaatje zat of had je niet meer dan telefonisch contact. Dus kwam het op een ontmoeting aan dan werd het pas echt spannend. Wat trek je aan? Hoe herken je elkaar? Ook daar kwam symboliek om de hoek kijken.
De symboliek van een roos of zakdoek
Van te voren werden dus wel beschrijvingen gegeven van de kleding die je ging aan trekken. Dames probeerden uiteraard een goede indruk te maken en kwamen vaak overdressed naar hun eerste afspraakje, te netjes en te keurig uit angst ordinair over te komen. Er was nog geen stijlgids dus meestal bleven de dames aan de voorzichtige kant.
Een mantelpakje, een mouwloos jurkje of een jaren 50 jurk met bijpassende pumps was zo’n beetje standaard. Soms vertelden ze erbij dat ze een roos droegen in hun haar, maar die trend verdween al snel. Want vrouwen willen absoluut niet door de buitenwereld herkend worden als “op zoek”dus de roos leverde nog wel eens een bron van misverstand en hilariteit (dat laatste vooral in de romantische films uit die tijd).
De mannen waren daar veel minder moeilijk in en vaak volstonden deze met het vermelden dat ze een anjer in een knoopsgat droegen of een geel of rood zakdoekje in het zakje (pochet) van hun colbert. Met dat zakdoekje moesten de mannen trouwens ook mee oppassen, omdat in de wereld van de homofielen het zakdoekje een speciale betekenis had. Naar het schijnt was de plaats van het zakdoekje en de manier waarop deze gevouwen was zeer veelzeggend over de seksuele voorkeuren.
Maar dat terzijde. Overigens moet ik daar wel altijd aan denken wanneer ik zit te kijken naar TopCHefs Mat Preston die altijd bijzonder opvallend gekleurde en geknoopte sjaaltjes draagt. Maar ik las dat hij in 1999 getrouwd is met mevrouw Preston 🙂 dus ik denk dat zijn vrouw die voor hem uitkiest.