Mode ontwerp en geschiedenis
Mode wordt doorgaans beschouwd als iets oppervlakkigs, voorbehouden aan vrouwen met veel geld en vooral veel tijd. Vrouwen die de hele dag voor de spiegel zitten en net als de stiefmoeder van Sneeuwwitje zich hopeloos afvragen of ze nog wel de mooiste van het land zijn. Toch is mode méér heb ik ontdekt. Het is een soort van afspiegeling van de maatschappij en daarom eigenlijk buitengewoon interessant. Wie het boek 20th Fashion van Linda Watson bijvoorbeeld heeft gelezen ziet al snel dat de veranderingen in de mode nauw verband hielden met de ontwikkeling of beter gezegd emancipatie van de vrouw. In de 20e eeuw maakte de vrouw zich los van het ondergeschikte beeld dat tot dan toe de maatschappij vrouwen toebedacht.
Retro en Vintage mode van smal naar breed
Geen wonder dat de rokken steeds korter en de kleding steeds schaarser werd. Toch is het niet alleen zo simpel, want wie naar de mode in de jaren 50 kijkt ziet daar de vrouw als sekssymbool in ultra strakke rokjes en diep uitgesneden bloesjes, de posters sieren van Hollywood films. Rondingen mochten er zeker zijn, maar alleen als je er een taille van 50 cm bij had. Maar ook dat was niet wat vrouwen wilden zijn, ze waren meer dan een lekker lijf, ze hadden ook brains. En het insnoeren was buitengewoon onplezierig en trouwens, ook heel erg ongezond. En zo veranderde het vrouwelijk silhouet met het zandloper figuurtje weer naar een meer mannelijk en stoer profiel met ultra brede schoudervullingen.
Retro trouwjurk met schoudervullingen
“Zelfs” in retro trouwjurken van de jaren 80 werden schoudervullingen of althans heel brede schouders verwerkt. Wie kijkt naar het plaatje van de “wedding crioline” die het ontwerpers duo Emanuel lanceerden een maand voor ze de trouwjurk van lady Di in de openbaarheid konden laten zien, snapt waar ik het over heb. Voordeel van de brede schouder mode was dat de taille als vanzelf een stuk slanker leek, dus veel vrouwen omarmden deze nieuwe stoere look. Goed nieuws, deze winter komen de schoudervullingen weer terug in de winterjassen!
Manwijven en Kenau’s
De dames hadden eind 20e eeuw letterlijk de broek aan om toch maar zo goed mogelijk met de mannen te kunnen concurreren. Iron lady, wie herinnert zich haar nog? Het glazen plafond moest doorbroken, de vrouw moest van het aanrecht af en net zoveel presteren als haar eega. De mannen vonden het best, want die gingen een dagje minder werken vanwege de papa dag, terwijl de moeders er alleen maar meer taken bij kregen.
Supermamma’s en tijgermoeders in retro rokken
Maar toch heeft deze inspanning zijn vruchten afgeworpen. Er zijn inmiddels zoveel vrouwen aan het werk, dat niet werkende vrouwen met de nek worden aangekeken. Goed voor de economie, want de vraag naar kinderopvang, hulp in de huishouding of tuin en andere dingen die normaal gesproken door de thuisblijvende vrouw werden gedaan, is explosief gestegen. Net als de afhaalmaaltijden en de thuisbezorg diensten trouwens. Lang leve de vooruitgang. Maar de werkende vrouw besteedt doorgaans ook nog eens meer aan haar kleding dan haar thuisblijvende soortgenoot.
Kokerrokje, mantelpakje, retro pumps, kousen én vol in de make-up. Sterkte, werkende moeders!